Voda se često naziva 'eliksir života' i od suštinskog je značaja za svaku ćeliju i funkciju u našem telu. Međutim, kada je reč o nezi kože, vrsta voda kojima se izlažemo može da napravi ogromnu razliku.

Dok pedantno biramo prečišćivače, hidratantne kreme i serume, kvalitet vode kojom se tuširamo I umivamo često prolazi nezapaženo. Ipak, baš ova voda može da sadrži čitav koktel elemenata poput hlora, teških metala i drugih nečistoća, koje čak I u vrlo malim koncentracijama mogu biti štetne po zdravlje naše kože jer tu vodu svakodnevno koristimo.

Ovi kontaminanti mogu da “odvoje” kožu od njenih prirodnih ulja, poremete pH nivo i pogoršaju postojeća stanja kože poput ekcema i psorijaze.


Uloga hlora


Hlor je mač sa dve oštrice. Sa jedne strane služi kao moćno sredstvo za dezinfekciju u postrojenjima za prečišćavanje vode, efikasno neutrališući štetne bakterije i patogene. S druge strane, nije toliko dobar kada je u pitanju kontakt sa našom kožom.

Hlor skida prirodna ulja kože, što dovodi do suvoće, iritacije i kompromitovane barijere kože. To može biti posebno problematično za pojedince sa postojećim stanjima kao što su ekcem ili psorijaza, gde je barijera kože već oslabljena.

Štaviše, hlor ne deluje sam. Kada reaguje sa organskom materijom koja se nalazi u vodi, ona formira štetne nusproizvode poznate kao Trihalomethanes (THMs). Ova jedinjenja se mogu apsorbovati kroz kožu, što predstavlja rizik od dugotrajnog oštećenja. Studije su pokazale da THM-ovi mogu dovesti do oksidativnog stresa, ubrzavanja procesa starenja i učiniti vašu kožu podložnijom spoljašnjim agresorima.

Da biste se borili protiv ovih pitanja, razmislite o korišćenju naše Healpsorin Kupke za telo, koja je formulisana da neutrališe efekte hlora i drugih zagađivača, ostavljajući vašu kožu mekom, hidriranom i blistavom.


Uticaj teških metala


Teški metali poput olova, bakra i žive često su prisutni u nefiltriranoj vodi. Ovi metali mogu da prodru u kožu, što dovodi do niza problema od iritacije do težih stanja kože. Na primer, izloženost olova je povezana sa prevremenim starenjem, dok bakar može da izazove proboje i pogorša akne.

Osim toga, teški metali mogu da poremete mikrobiom kože, zajednicu blagotvornih bakterija koje pomažu u održavanju zdrave kožne barijere. Neuravnoteženi mikrobiom može dovesti do povećane osetljivosti, crvenila i upale.

Naš Healpsorin Emolijentni Balzam je odličan dodatak vašoj svakodnevnoj rutini nege kože kako biste se suprotstavili efektima teških metala. Njen jedinstveni spoj prirodnih sastojaka čini zaštitnu barijeru na koži, “zaključava” vlagu i štiti od zagađivača životne sredine.

Kako da zaštitite kožu?


Sada kada smo istražili skrivene opasnosti u našoj vodi za tuširanje, postavlja se pitanje: kako možete da zaštitite kožu?

Prvi korak je ulaganje u kvalitetan filter za vodu za tuširanje, ako imate mogućnosti da isti postavite. To će značajno smanjiti nivo hlora, teških metala i drugih zagađivača.

Zatim razmislite o korišćenju proizvoda za negu kože koji su posebno dizajnirani za borbu protiv dejstva tvrdih voda i zagađivača. Potražite sastojke poput antioksidanata, koji mogu da neutrališu slobodne radikale, i humekte koji mogu da pomognu u zadržavanju vlage.

Hermz Laboratories ima paletu proizvoda za sve tipove kože koji su upravo formulisani da rade u sinergiji kako bi ponudili sveobuhvatno rešenje za kožu izloženu tvrdoj vodi. 

Upoznajte se sa detaljima i sastojcima naših proizvoda kako bi otkrili šta je najbolje formulisano za vas - H+P liniju sa uljem konoplje i probioticima za normalnu i blago problematičnu kožu, kosu i vlasište, Healpsorin liniju za problematična stanja poput psorijaze, ekcema, dermatitisa ili izrazito suvu i osetljivu kožu glave, dok za posebno fokusiranu negu vlasišta i obnavljanje stimulaciju rasta nove kose imamo HairLXR liniju.Preuzmite kontrolu nad zdravljem vaše kože

Da zaključimo - kvalitet vode je često zanemaren faktor u nezi kože, a opet igra značajnu ulogu u zdravlju i izgledu vaše kože. Od hlora do teških metala, supstance pronađene u nefiltriranoj vodi mogu dovesti do mnoštva problema sa kožom.

Srećom, kontrolu možete preuzeti ulaganjem u kvalitetan filter za tuširanje i korišćenjem proizvoda za negu kože posebno razvijenih za borbu protiv ovih izazova. 

Tu smo da vam ponudimo najkvalitetnije prirodne proizvode, koji nude holistički pristup nezi kože, pružajući i momentalno olakšanje i dugoročne pogodnosti za zdravlje a samim tim i lep izgled vase kože I kose.